S5 Soul Search - шаблон joomla Новости
Вести
  • Register

Изложбата „Иванки“ на 14.11.2016 во Ресен

Изложбата „Иванки“ чии автори се д-р Мери Стојанова и д-р Ели Луческа, a е организирана од страна на ЈНУ „Институт за старословенска култура“ – Прилеп во соработка со НУ „Завод и музеј“ – Битола, ќе биде отворена на 14ти ноември 2016 год., со почеток во 19 часот во Спомен куќата на „Христо Татарчев“ во Ресен.

Повеќе: Изложбата „Иванки“ на 14.11.2016 во Ресен

работилница во Ресен за Интегрална заштита и примена на модели на прогноза и сигнализација на болести и штетници

Согласно компонентите од Европската Унија за  јакнење на капацитетите на институциите  за безбедност на храна , ветерина и фитосанитарна политика   ,а реализирана ОД мзшв –Скопје во соработка  со проектот за Интегрална заштита и примена на модели на прогноза и сигнализација на болести и штетници , во рамките на ЕУ директивата за заштита на растенија , на ден 9.11.2016 г. (среда ), ќе  се одржи работилница во Ресен со почеток во 11.00 до 14.00 часот во Големата Сала на Општината.

Повеќе: работилница во Ресен за Интегрална заштита и примена на модели на прогноза и сигнализација на...

Милена Николовска првопласирана на општинскиот натпревар „Млади библиотекари 2016“

По одржаниот Општински натпревар „Млади библиотекари 2016“ , во организација на Општинската установа Дом на култура „Драги Тозија“ - Ресен, првопласираната ученичка Милена Николовска се стекна со право да учествува на Републичкиот натпревар „Млади библиотекари 2016“, кој оваа година се одржа во библиотеката „Гоце Делчев“ во Велес.

Повеќе: Милена Николовска првопласирана на општинскиот натпревар „Млади библиотекари 2016“

Преку подигање на јавната свест до промоција на Натура 2000 процесот во Општина Ресен

Во присуство на преставници од министерството за Животна Средина и Просторно Планирање,меѓународни експерти, преставници од општина Ресен и ученици од општинските училишта во Мониторинг Центарот во Стење се одржа информативен настан со цел на подигање на јавната свест  кај локалното население, осебно кај најмладите категории во врска со природното наследство како дел од Прокетот : Зајакнување на капацитетите за имплементација на Натура 2000, кој е финасисран преку ИПА компонентата, со цел во Македонија да се подобри и усогласи законодавството од областа на заштита на природата со законодавството на ЕУ ,  а чиј главен корисник е Министерството за Животна средина и Просторно планирање.

Повеќе: Преку подигање на јавната свест до промоција на Натура 2000 процесот во Општина Ресен

Одбележан патрониот празник во ОУ Мите Богоевски - Ресен

Денеска во просториите на ресенското основно училиште ОУ Мите Богоевски во Ресен  беше одбележан патрониот ден наоваа образовна институција. Настанот започна со краток историски час за животот и делото на народниот херој Мите Богоевски а претходно пред споменикот на Мите Богоевски во дворот на основното училиште  беа положени  свежи цвеќиња од делегации од училиштето.

Повеќе: Одбележан патрониот празник во ОУ Мите Богоевски - Ресен

Подкатегории

Временска прогноза

Resen

PrespaNews

Prespanews.com не одговара и не мора да се согласува со ставовите и реакците на своите читатели и колумнисти кои ги објавува  во дел од своите  рубрики. Не е Забрането преземање/копирање на содржините меѓутоа ред е да се побара  претходна согласност од авторот или од редакцијата Контакт 24/7   Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.