S5 Soul Search - шаблон joomla Новости
Вести
  • Register

Започна изградба на нов Блок во ЈОУДГ 11 Септември во Ресен

Во текот на денешниот ден започнаа градежно изведбените работи за изградба на нов блок во состав на  ЈОУДГ  11 Септември Ресен. Се работи за проект  кој ќе овозможи зголемување на просторниот капацитет на ресенската детска градинка, каде веќе подолго време се чувствува недостиг од простор, а аналогно на тоа добар дел на деца од предучилишна возраст неможат да бидат згрижени во оваа предучилишна установа.

Повеќе: Започна изградба на нов Блок во ЈОУДГ 11 Септември во Ресен

Кривична пријава за тешки кражби во Ресен

НК за КР Ресен до ОЈО Ресен поднесе Кривична пријава против пет лица, од кои три лица се државјани на Р.Албанија,а две лица жители на Ресен, заради постоење основи на сомнение дека пријавените се извршители на кривични дела  ”Тешки кражби”, ”тешки кражби во обид”, како и извршители на кривично дело” помагање” казниво по чл.24 од КЗ на РМ.

Повеќе: Кривична пријава за тешки кражби во Ресен

Изложба и промоција на монографија за Светиот Владимир во Ресен

Во петок на 17.03.2017 година во организација на Општина Ресен  и Домот на Култура од Ресен во ресенскиот сарај со почеток од 19 часот  се организира изложба Портретите на Светиот Владимир  на Балканот од XVII до XX век и промоција на Монографија Светиот Кнез Владимир како продолжение на воспоставената соработка од областа на културата која Општина Ресен ја заснова со Општина Бар од Црна Гора и општина Елбасан од Република Албанија.

Повеќе: Изложба и промоција на монографија за Светиот Владимир во Ресен

Зејоделската задруга Крани организира трибина за био-органско производство

Земјоделската Задруга Крани организира трибина во Големата сала на Општина Ресен во четврток-23 март 2017 година со почеток во 18.30 ч.

Повеќе: Зејоделската задруга Крани организира трибина за био-органско производство

Преспаинфо-“Крикот на пеликанот” најново литературно поетско остварување на Лидија Дочовска Павловска

Лидија Дочовска Павловска ја поткрепува тезата, никогаш не е доцна да се започне со одредена дејност, пишување, и дека таа ненаметливо и со опсервација смирено создава спој на живо-мртвата природа. Нејзината поетика пред се има хуман карактер, и низ сликите таа вметнува чувства и мисла, доближувајќи ги низ сетилата свои и на своите ближни, на својот род, но и на пошироката јавност. Покрај нејзините две претходни книги „Солзите на Преспана“ и „Така љубеше Косара„, и со новото поетско дело „Крикот на пеликанот“ уште еднаш се докажува и потврдува како вистински и редок вљубеник во родната Преспа, во нејзината историја и култура, во природните богатства, но и овој пат совршено доаѓа до израз и нејзиното веќе востановено длабоко човекољубие.

 

И мошне срочно, испишано во стил на стих, испеано во еден кус период 2015-2017, ќе се рече, испеано во еден здив, во третата книга „Крикот на пеликанот“, после „Солзите на Преспана“ и „Така љубеше Косара“, Дочовска Павловска смело, но и одважно нурнува во поетската магија на стиховите што се прелеваат низ преспанските релјефно-историски пејсажи: Ресен, Преспанското езеро, Стариот град, Преспанската котлина и планинските венци, давајќи му вдахновение на вечен живот и просторна живост на неизбришливите траги, зачинети со префикс на историја-сегашност, убавина, љубов и емоции.

Повеќе: Преспаинфо-“Крикот на пеликанот” најново литературно поетско остварување на Лидија Дочовска...

Подкатегории

Временска прогноза

Resen

PrespaNews

Prespanews.com не одговара и не мора да се согласува со ставовите и реакците на своите читатели и колумнисти кои ги објавува  во дел од своите  рубрики. Не е Забрането преземање/копирање на содржините меѓутоа ред е да се побара  претходна согласност од авторот или од редакцијата Контакт 24/7   Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.