Среда, Април 23, 2014

ПРЕСПАНСКИ АБЕР

Преспански Крст

Животински свет

Змии

( 32 Votes )
Ниво на корисникот: / 32
НајлошоНајдобро 

На островот Голем Град има два вида на змии. Во карпите до водата живее змијата Белоушка, која не е отровна. Во горниот дел од островот може да се сретне отровната змија Поскок.

Читај повеќе: Змии

 

Птици

( 14 Votes )
Ниво на корисникот: / 14
НајлошоНајдобро 

Пеликанот (носитот) може да биде третиот елемент на симболите, во името на богатата фауна во овој крај. Меликанот како една од најкрупните птици кои егзистираат на вода, главно во потоплите краишта, кај нас го има единствено на двете преспански езера ( Големото и Малото), организира секоја година шестмесечен престој (15 Април - 15 Октомври) во јата од над сто птици.

Читај повеќе: Птици

   

Преспа

Голем град

Што најмногу треба да се превземе за подобар откуп на јаболката?

HPIM1199 noken zivot 2 HPIM1204 HPIM1206 HPIM1201 sliki noken zivot4 HPIM1222 HPIM1223 HPIM1200 HPIM1215
Без претходно одобрение од prespanews забрането е користење на делови или во целост статии од порталот